Шишкин во Цирих. За дифузијата на културите

0 491

Искористувајќи ја можноста да ги споделам моите размислувања и согледувања, јас (историчар на уметност) во моментов пишувам серија есеи на навидум апстрактни теми. Потопувајќи и организирајќи го виорот од зборови, создавам мозаик на личен креативен проект. Кои би сакал да ги наречам „Фрактали“. Од почит кон Беноа Манделброт, кој го измисли терминот во 1958 година во Женева. На самиот почеток на компјутерската ера, носејќи ги своите ексцеси и непријатности. Со преизобилство информации, конфузија на контексти, ленти на емоции. Каде што личната желба за добрина за доброто на целото човештво е прикриена со несоодветни сили. Со рефрени на песни од минатото, забележливи од страна. И во преден план демне џуџеста симулакра. Повторувања на размислување создадени од сосема различни механизми од примарниот инстинкт/нагон за создавање. Како да се разбере и разбере што е добро, а што лошо? Само на лично искуство. Добрите намери се губат во добри манири, најверојатно. Но, структурирањето на хаосот бара внимание, грижа, ковање, бркање. Претходно уредничкиот жанр беше поучен и зборлив. Како по правило, за пленумот или конгресот на КПСС и нивните упатства, навестувања. Специфично апстрактно, а со тоа и особено убаво. Тука нема никакво идеолошко оптоварување, нема повикување на актуелните настани, нема жонглирање со локалната историја. Тенџерето не е лонец?! Погоден не е погоден? Главната работа е да се отежни.
Штом разговаравме со Марина Карлин (главен уредник на RSH) за заслугите на швајцарските витражи на вернисажот во Landesmuseum (Landesmuseum Zürich) и се запрашавме што е национална уметност и каков е индивидуалниот придонес на поединецот кон естетскиот развој на сегашната цивилизација, поради некоја причина, одеднаш разговорот се свртува кон Шишкин.

Се разбира, зборуваме и за познатиот писател, кој сега живее овде во Швајцарија, но пред сè за истиот Шишкин – Иван Иванович (1832-1898). Да Да! И каде без тоа? Знаме и симбол на руската национална култура. И така сакав да се позанимавам со неговиот осамен даб, кој стои среде отворен простор на позадината на полињата, и патот што води до овој џин. Заплетот силно потсетува на слична слика на Ермитаж на швајцарскиот пејзажен сликар од Женева, Александар Каламе (Alexandre Calame, 1810-1864). Сега темата се појавува со цел да се расплетува со моќ и главен во корисни дискусии за националната уметност и нејзините агенти. Згора на тоа, Калам има планини во далечина, а Шишкин има долини.

Во меѓувреме, во Државниот руски музеј беше отворена големата ретроспектива на Шишкин. А судејќи според изданијата, значителен акцент е ставен на престојот и студирањето на Шишкин во Цирих, главниот град на еден од швајцарските кантони на новопечената швајцарска држава во 1848 година. Цирих како место на уметничко академско усовршување?! Дали е можно такво нешто? А сепак е така.

Шишкин не го следеше семејниот трговец на трговец со жито, но доби неколку уметнички образование, всушност, откако ја помина скалилата и цело време се искачуваше до височините на образованието: Московската школа за сликарство, скулптура и архитектура, Академијата за Уметности. Постојано усовршувајќи се во знаењата и вештините, опседнат со желба, тој работеше како часовник. По големиот златен медал на академијата, следува стипендија за патување во странство – грант, во сегашноста. Веќе неколку години! Рим како универзално признат центар на уметноста во тоа време повеќе не беше во корист. Париз беше уште неколку децении од тоа да стане светска уметничка престолнина. Шишкин го избира Минхен, кој во тоа време доживуваше величествено цветање и пипалата на својата естетика ги насочи кон Атина и Санкт Петербург. Интересот на Иван Иванович Шишкин, меѓу другото, бил и за анималистиката, односно цртањето животни.

Тој заминува за Минхен во 1861 година, а во февруари 1863 година, откако веќе ги стекнал знаењата и вештините во Минхен, прилично самоуверен триесетгодишен маж оди кај сликарот од Цирих Рудолф Колер (Рудолф Колер, 1828–1905), чиј слики се на една од изложбите остави силен впечаток врз него со персоналот на животни. Работилницата на Колер се наоѓала на периферијата на градот, на Цирихорн – каде што сега е кинеската градина со павилјонот Корбизје. Сега нема куќа Зур Хорнау, а во 1919-1921 година работел уште еден познат родум од Русија, Александар Архипенко. Зградата пропаднала и била урната во 1938 година. Колер сакаше да слика во воздухот од природата. Во шталата и бројните пенкала била сместена личната менажерија на уметникот. Неколку штафелаи можеа да стојат во исто време, а сопственикот работеше на неколку платна одеднаш. На отворено и на дожд. До мај, Шишкин успешно студирал со мајсторот, зборувајќи со ентузијазам за него во своите писма. Не бил вознемирен од лошото време – потоа отишол во работилницата и ги копирал сликите на Колер со слики од крави. На крајот на мај заминува за Женева за да се сретне со Александар Калам, чија работа понекогаш ја критикуваше (зад грб). Но, тој веќе заминал за Италија. Така, во реалноста тие никогаш во животот не ги вкрстиле патиштата. Иако Шишкин се смета за истакнат претставник на херојскиот пејзаж.

Во октомври 1863 година, Шишкин се вратил во Цирих. Во есен – не за долго. Тој е нерасположен, блуз. Се чини дека застанав за да дознаам препораки и адреси од Дизелдорф. А, Колер, според главното место на студирање и стилските карактеристики на неговиот креативен начин, експертите го нарекуваат светол претставник на сликарската школа во Дизелдорф. Копнејќи по својата татковина, Иван Иванович Шишкин одеднаш почна да забележува недостатоци во сè околу него. И Колер од идол му се претвори во глупав несмасен, не поседувајќи скала во композициите.

Но, најважната фаза во формирањето на Шишкин како аквафортист е поврзана со Цирих. Aquafortistics е посебен вид на гравирање на бакар, со офорт на изгребаната слика со аква регија. Односно, токму во Цирих Шишкин е ангажиран во одреден вид алхемија на трансформација, директна или индиректна, во која мора да се предвиди конечниот резултат. По Цирих, патот на Шишкин лежи во Дизелдорф, поради што тој исто така лесно и едноставно ќе се припише на Дизелдорфската сликарска школа од 19 век, во врска со која подмолните фалсификатори на модерноста толку лесно успеаја да ги заведат лековерните потрошувачи на уметноста. Напаѓачите имаа лош став кон потписите на авторот: на аукции ги купија оригиналите на мајсторите на пејзажното училиште во Дизелдорф и го сменија авторството во поуспешен бренд од Јелабуга. А вие уште велите: „Наше? Не наши? Агенти! Десет години по престојот на Шишкин во Цирих, Рудолф Колер го создава својот познат хит „Сент Готард пост“ (1873).

Сега универзално призната икона на швајцарската уметност, чувана во Цирих Куншаус (Куншаус Цирих). Прилагодено сликање за минатото што минува. Credit Suisse нарача подарок за еден од своите основачи, Алфред Ешер (1819–1882), иницијатор за изградба на тунелот Готард низ Алпите. Главниот симбол на местото – поштата – се движи, забрзано, надолу, а неразумното теле, кое се двоумеше, се најде пред себе. Застрашувачки заговор што стана неподносливо популарен! Иван Иванович Шишкин го насликал својот хиперхит со плишани животни, но малку подоцна – „Мечки во борова шума“ (1889). Само поради некоја причина тој не напишал мечки, туку му ги доверил на својот колега Константин Аполонович Савицки. И колекционерот Павел Третјаков го избриша потписот на Савицки, оставајќи еден Шишкин под Мечките. Третјаков веќе знаеше тогаш!

Постави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Веб -страницата користи колачиња. Со клик на Прифаќам се согласувате со политиката на приватност и колачиња. Прифаќам Повеќе